preloader-nn

Chlooram zwemmen krijgt positief advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid

In juli 2019 gaf het Agentschap Zorg en Gezondheid groen licht voor de installatie van het innovatief chloorarm desinfectiesysteem voor publieke zwembaden. Nadat De Standaard hierover uitvoerig verslag deed, volgden de andere mediakanalen snel. Auteur van het artikel in De Standaard bevroeg zwemmers in het chloorarm zwembad Dilkom te Dilbeek hoe zij chloorarm zwemmen ervaren. En we lezen enkel positiefs: “Last van rode prikkende ogen zoals elders heeft hij hier nog nooit gehad”, “Hier komt je geen adembenemende walm tegemoet als je binnenstapt”, “Je ruikt het minder, je ademt beter”.  Nu dit proefproject een succes blijkt te zijn, zijn er al vele andere kandidaten voor een chloorarm zwembad. Zo kan je ondertussen al chloorarm zwemmen in Merelbeke, Overijse,en Rotselaar;  nieuwe chloorarme zwembaden openen in de zomer.

chloorarm zwemmen

Wist je dat…

chloorarm zwemmen goedgekeurd is door Zorg & Gezondheid?

“Nooit meer prikkende ogen”

–Tom Ysebaert voor De Standaard (20/08/2019)

Stef Desmet startte met het proefproject in Dilbeek toen hij er directeur was. Nu is hij samen met Jan Van den Bulcke zaakvoerder van NoviNato en willen ze over heel België chloorarme zwembaden installeren. In NoviNato bundelen de twee experten hun krachten: Stef Desmet heeft meer dan 20 jaar ervaring in de zwembadwereld en Jan Van den Bulcke heeft als technisch én chemisch analyst 30 jaar ervaring in de installatie van waterbehandelingstechnieken. Bij Oxytronics ontwikkelde Jan al chloorarme installaties voor privé-zwembaden. Nu wil hij samen met Stef ook het openbaar zwemmen voor zo veel mogelijk mensen aangenamer maken.

Delen

Het proefproject werd na drie jaar uitvoerig testen en bijsturen, goedgekeurd door het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid. In De Standaard zegt Joris Moonens van het Agenstschap het volgende: ‘Vanaf nu kan iedere exploitant van een zwembad in zijn omgevingsvergunning aangeven chloorarm te gaan werken. Wij zullen dat positief adviseren.’ In Dilbeek merken ze de gevolgen van het chloorarm zwemmen op verschillende vlakken. Zo is het niet alleen milieuvriendelijker en onderhoudsvriendelijker, ze trekken sinds de heropening ook 12% meer bezoekers aan. Op die manier is een investering snel terugbetaald.

Het Nieuwsblad berichtte reeds in maart van dit jaar al over chloorarm zwemmen: ‘De positieve cijfers zijn het resultaat van een innovatief ontsmettingssysteem, uitgevonden door Jan Van den Bulcke van, NoviNato, wetenschappelijk ondersteund door Prof. Dr. Patrick Lievens. Al acht jaar lang ontwikkelt hij chloorarme filtersystemen voor privézwembaden. Dilkom is het eerste openbaar zwembad in Vlaanderen dat met het systeem werkt. Dankzij het nieuwe systeem wordt maar een kwart van de normale hoeveelheid chloor gebruikt.’

Novinato in de media:

“Nooit meer prikkende rode ogen”
– De Standaard
“Sportoase bouwt chloorarm zwembad in Deurne”
– Gazet van Deurne
“Zwembadcomplex Ruggeveld wordt eerste van nieuwe generatie”
– Atv
Menu